Wednesday, November 9, 2011

Besawang


Lama aku xpost blog nih.. fuh! berhabuk bersawang bermacam-macam ade.. bahaha..

aku baru tejaga dr tido.. aku runsing sangat.. aku slalu ingat.. kalau kita manusia ni, makan yang membentuk badan or jasad kita kuat ke tak.. so makan la bebanyak kalau nak kuat  sehat ye.. huhu

then kalau jasad dah kuat.. camne plak ngn roh kita? rohani kita? roh pun kene makan gak dow.. kalau x makan xsehat laa.. roh ni die nye prangai cm nk lebih kurang same je cm jasad kita kalau xmakan.. kuruuuuuus keding je.. cm xbermaya langsung.. fuh!

haaa.. kan? hebat kan? huhu.. actually aku pn sbenarnye xdela lama sgt taw bende ni.. baru2 je.. so elok lah share..

sbenarnye roh kita ni kena jugak diberi makan.. ape mknn roh kita? haaa.. makanan die adalah mendekatkan diri pada Allah.. watlah ibadah sebanyak mungkin.. raihlah pahala sebanyak mungkin.. itulah makanan roh kita.. tp yang specialnya pasal roh kita ni die x kesah kalau makan berlebihan.. hehe.. lagi banyak amalan lagi cantik la keadaan roh kita.. :)

xmacam jasad kita.. memang kene jaga.. xboleh lebih n xboleh kurang.. untuk hidup la katekan.. kalau makan sikit.. xbermaya.. susah nak wat amalan lain.. kalau makan bnyk pulak.. pun same.. badan besar.. timbul sikap malas.. pun xboleh wat amalan lain.. sooo.. maintain.. rilex.. makan takap mana yang cukup.. bukan belasah satu periuk.. bahahaha

so balik pada cite aku tadi.. aku runsing sgt pas bangon tido.. mksudnye? roh aku perlukan makanan.. hehe.. n aku pun troskan bagi makanan pada roh aku.. mudahan bertambah cantik lah keadaan roh aku ni.. amin.. k fahamkan pasal jasad n roh kita nih? renung2kan.. :)
Powered by Blogger.